donderdag 3 mei 2012

Plaatselijk kleurtemperatuur wijzigen in RAW CS6

Kleurtemperatuur heeft te maken met de lichtbron. Als er in een ruimte meerdere lichtbronnen zijn of als je te maken hebt met kunstlicht en daglicht dan is het moeilijk de kleur neutraal te krijgen. Het is natuurlijk ook de vraag of je dit wilt. Verschillende kleuren licht geven sfeer. In veel boeken hebben ze het over graden kelvin maar officieel is het alleen Kelvin (sinds uit 1968)

Welke lichtbronnen geven welke kleurtemperatuur?
kaarslicht 1800K (oranje)
gloeilamp 2800K (geel)
Halogeen 3200K (gelig)
Normlicht 5000K (neutraal gebruik in kleurmanagement-omgeving)
Daglicht 5000K -10.000K 
Schaduw 10.000K blauw

Naast kleurtemperatuur van geel tot en met bauw kan er in beeld ook een groene tot en met magenta zweem aanwezig zijn. De bekendste lichtbron die een groene zweem geeft is de TL. In een TL zit vaak geel en blauw poeder die gemengd een groene zweem geven. Ook spaarlampen en straatverlichting zullen hier last van hebben.

In CS6 (en Lightroom 4) is het mogelijk de kleurtemperatuur plaatselijk te wijzigen.
Aan de hand van een voorbeeld. Op de originele foto zie je dat de kleurzweem links oranje/geel is. In het midden komt daglicht binnen met een blauwige kleurzweem en rechts is de kleurzweem licht geel. Een tweede probleem is dat er buiten veel meer licht is ten opzichte van binnen en dat dat dus overbelicht is. 

Open de RAWfoto in de RAWconvertor (gebeurd automatisch als je hem opent in PS)

De originele foto

Gereedschappenbalk



Met behulp van het pipetje in de gereedschappenbalk kun je een zogenaamd grijspunt kiezen. De bedoeling is dat je op een element in beeld klikt dat neutraal van kleur moet worden. Het element wordt dan neutraal en bovendien kun je (rechts) aflezen welke kleurtemperatuur er aanwezig is.

Bij de 3 voorbeelden hieronder heb ik op 3 verschillende punten het pipetje neergezet; je ziet duidelijk dat de kleurzweem van de hele foto verandert.

pipetje links op de witte waterkoker
 

Pipetje in het midden op het witte gordijn 




Pipetje op de grijze deurklink



















Nu gaan we kijken hoe we deze kleurzwemen minder kunnen maken. Het is het gemakkelijkste om als uitgangspunt de middelste ruimte te nemen. Links en rechts kunnen we dan een graduated filter (G) plaatsen en daar plaatselijk de kleurtemperatuur wijzigen. Nu zijn er een paar dingen jammer.
1. het pipetje werkt niet in plaatselijke functies (de kleurtemperatuur van de hele foto verandert).
2. De kleurtemperatuurgetallen gaan met - en + werken uitgaande van de hele foto.
3. Dit is niet te berekenen het verschil tussen links en midden = 5450-3350 = 1100 In het voorbeeld hieronder zie je dat de kleurtemperatuur.
4. Overigens kun je wel metingen verrichten* (zie helemaal onderin dit artikel)
Graduatie filter (G)


In deze foto is de kleurzweem overal ongeveer hetzelfde.

Nu is het buitenlicht toch nog veel te licht ten opzichte van de binnenruimte. Ook dat kunnen we plaatselijk wijzigen. Dit doen we met de "adjustment brush".
Adjustment brush (K)
het gemaskerde gedeelte 

  
De buitenruimte is hier donkerder gemaakt.


Het uiteindelijke resultaat
* metingen verrichten: de color sampler tool (S) kan je helpen met plaatselijk kleurveranderingen.
De color samplertool (S) 
Als je de colorsampler tool gebruikt zet je een punt in het beeld. Dit blijft bestaan (totdat je clear kiest). Als je al dan niet plaatselijk kleur verandert dan kun je voor het punt dat je neergezet hebt aflezen wat e kleur daar is. Als de waarden van rood R, groen G en blauw B hetzelfde zijn is de kleur neutraal. (zie voorbeeld hieronder).