donderdag 24 mei 2012

Dropbox plug-in Lightroom

Op de site: http://alloyphoto.com/ is nu ook een dropbox plugin te krijgen (in BETA op dit moment)

Op deze manier kun je gemakkelijk foto's naar mensen sturen. Zelf gebruik ik het om met mijn i-pad uit te wisselen.

Waar plaats in de plug-in (na downloaden):
Windows Vista or 7: C:\Users\username\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\Modules
Windows XP: C:\Documents and Settings\username\Application Data\Adobe\Lightroom\Modules
Mac OS: ~/Library/Application Support/Adobe/Lightroom/Modules (where '~' is your User directory)

Dubbel klik op "dropbox" in de publish settings. Je opent nu de publish manager waar je je acount bij dropbox activeert > save. Vanaf nu kun je, door foto's naar "dropbox" te slepen en daarna op publish te drukken je foto's verzenden.

Oypo Plug-in Lightroom

Al eerder schreef ik een artikel over Oypo. Hier kun je als fotograaf je foto's posten waarmee andere ze kunnen kopen. Mijn vorige artikel staat op: http://hildemaassen.blogspot.com/2010/01/bijbestellingen-van-klanten-zonder.html

Nu bleek, toen ik voige week een gratis account aan het maken was, dat er een plug-in bestaat voor lightroom waardoor het wel heel gemakkelijk wordt om de foto's bij Oypo te uploaden. Het lijkt michien wat ikgewikkeld, maar het meeste van wat hieronder staat hoef je maar 1x te doen.
http://alloyphoto.com/plugins/oypo/

Eerst even over het account: 
Als je op de site komt (www.oypo.nl) zie je bovenin in het blauw "fotografen" daar ga je naartoe.

Dan kom je in een inlog / aanmeld venster.
Daar kun je een heleboel dingen instellen zoals de prijzen die de klant voor jou foto moet betalen en welke producten hij kan afnemen. Dit sla je op in een profiel. Je kunt meerdere profielen aanmaken.Er zijn allerlei statestieken gekoppeld aan je accound: hoevaak zijn je foto's bekeken en hoeveel is er besteld.En dan nu naar Lightroom: daar kan ik een plugin downloaden waardoor ik alleen de foto's naar de service hoef te slepen. Als ik dat gedaan heb kies ik voor "publish" en dan worden mijn foto's in het door mij gekozen mapje geplaatst. Ook kan ik in Lightroom mijn eerder gemaakte profiel voor verkoopprijzen kiezen.
Plugin downloaden op: http://alloyphoto.com/plugins/oypo/

Waar neer te zetten: 


Windows Vista or 7: C:\Users\username\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\Modules
Windows XP: C:\Documents and Settings\username\Application Data\Adobe\Lightroom\Modules
Mac OS: ~/Library/Application Support/Adobe/Lightroom/Modules (where '~' is your User directory)
Library > publish settings

Dan Lightroom op starten in scherm library bij publish settings is Oypo dan aanwezig. Zo niet dan ga je naar: file > plug-in manager om daar de plug-in toe te voegen (add links onderaan).
file > plug-in manager
Bij file > plug-ins extra > oypo export Plug-in Extras heb ik nog een venster met mogelijke instellingen. Zo moet ik inloggen. 
file > plug-ins extra > oypo export Plug-in Extras
Door in het publish venster dubbel te klikken op Oypo: "naam"  kan ik ook inloggen en eventueel foto's hernoemen. Klik ik op de map (hier paarden) dan kan ik de naam van de map instellen, foto's zichtbaar maken en het prijsprofiel eraan hangen.Library > publish venster dubbel klik op oypo voor de publish manager
dubbel klikken op "paarden" 


Dan tot slot de vragen die ik had toen ik hieraan begon:

1. moet ik zelf een bepaald formaat instellen voor de foto's als ik die opload?
  • antwoord: nee, gebeurd automatisch
2. Moet /kan ik een kleurruimte instellen?
  • Ook hierop is het antwoord nee: er wordt door de plug-in zorg voor gedragen. Het is wel aan te raden met RAW bestanden te werken.


woensdag 23 mei 2012

camera kalibratie

Ik ben zo super blij met het feit dat ik mijn camera gekalibreerd heb. Vorig weekend paarden schriktraining gefotografeerd; alles was oranje aangekleed.

Oranje is voor mijn camera de moeilijke kleur. Ik kreeg een soort vies geel/oranje. Maar door het profiel hoef ik die kleur nu niet meer te veranderen. Dat heb ik geautomatiseerd in Lightroom. Kan ik het komende EK met vertrouwen tegemoet zien.
Links het standaard profiel, rechts mijn eigen camera profiel (verder niets anders aan de 2 foto's gedaan)


Ik heb eerder geschreven hoe ik dit profiel gemaakt heb op: http://hildemaassen.blogspot.com/2012/05/camera-callibratie-test.html

dinsdag 22 mei 2012

maandag 21 mei 2012

animatie met effect

Vandaag, Kortrijk, een leuk iets gezien om een stilstaand beeld te animeren. In InDesign te gebruiken bij het maken van digitale magazines. Eerst maar gewoon zien en dan uitleggen hoe het gemaakt is.


1. Plaats een foto of open een foto. Zet background layer om naar gewone laag.
2. Ga naar window > timeline

3. Kies voor "create Frame Animation"
4. Je ziet nu de foto in de timeline staan.

5. Ga naar de timeline en geef aan hoe lang de animatie moet duren. Dit kan door de paarse balk aan het eind vast te pakken en naar links te bewegen.  Eventueel inzoomen zodat je dit beter kunt bepalen.
inzoomen op de timeline

6. Maak een adjustment layer aan (in dit voorbeeld is het black&white)


7. Ontkoppel het masker van het adjustment effect.
8. Vul het masker met de kleur zwart. Edit > fill > black
!   Let op: het masker omkeren (ctrl + I) werkt niet!

9. In de timeline staat nu ook de adjustmentlayer. klap het pijltje links uit.10. Ga naar "layer mask position" en klik op de stopwatch > er komt een gele ruit aan het begin.


11. Verschuif de cursor nu naar de plaats tot waar je het effect wilt hebben.
12. Selecteer je masker met het verplaatstoel kun je nu je masker verplaatsen naar één van de zijkanten.


13. Als je nu play drukt zie je de foto zwart wit worden.
14. Nu nog bewaren. file > export video.
Je hebt nu 2 keuzes: 

A. Adobe media encoder: zorg voor internet en mobile device opties voor format H.264
B. Photoshop image sequence: alle frames worden als aparte JPEG opgeslagen. Doe dit in een aparte map met alleen die bestanden. Dit is te gebruiken in InDesign bij het maken van bestand voor een iphone of tablet.
15. Dan nu nog naar InDesign. Daar heb ik een document aangemaakt voor de Ipad.
Ik ga naar de overlay creator. In dat paneel lees ik dat ik alle afbeeldingen in 1 map moet hebben staan en oplopend in nummering. Dit is automatisch gebeurd toen ik het in Photoshop exporteerde als image sequentie. 

16. Ik maak een kader waarin ik de sequentie geplaatst wil zien. Mijn paneel ziet er opeens anders uit: ik kan nu de map met mijn sequenties aanwijzen waardoor de animatie in losse beelden geladen wordt. Verder heb ik een regiment aan opties zoals "loop" en "swipe".

vrijdag 18 mei 2012

Overbelichten versus onderbelichten

In het begin van de digitale fotografie konden camera's en software moeilijk omgaan met overbelichting. Daar waar geen informatie aanwezig was door overbelichting kon deze niet terug gehaald worden. Digitale amateurcamera's belichten daarom eigenlijk altijd -0.7stops onder.

De technologie maakt het herkennen van detail in de overbelichte gedeeltes steeds beter mogelijk. Iets overbelichten als je in RAW fotografeert geeft nu betere resultaten als normaal of onder belichten. In dit bericht hoop ik dat te kunnen laten zien.

In RAW software kun je steeds meer stops corrigeren. In de eerste versies kon je tot +1 en -3 corrigeren. In Lightroom 4 en Photoshop 6 kun je -5 tm +5stops corrigeren.

Hieronder zie je 7 foto's met telkens 1 stop belichtingsverschil.
Belichtingstrap van 3 stops overbelichten tot 3 stops onderbelichten. 
Hieronder heb ik de over en onderbelichte foto's gecorrigeerd. Je ziet nu bij de onderbelichte foto's meteen veel ruis ontstaan. Ook wordt het contrast groter. Bij de iets overbelichte foto's zie je dat de huid zachter wordt. In de onscherpe gedeeltes is ook het effect van diafragmeren mooier.
Zowel over als onderbelichte foto's gecorrigeerd.Hieronder zie je de histogrammen van de foto's. Het is als je fotografeert belangrijk dat er van links tot en met rechts informatie is. Dit is niet zo bij de belichtingen. +3, -1,-2,-3 stops. Onderbelichten valt nu dus al af als optie.

Overblijven dan de 3 belichtingen 0, +1 en +2 stops.
Bij 0 is er erg weinig informatie in de witte partijen (rechts)
Bij +2 is er sprake van clipping in de lichte partijen. 
Bij +1 is de verdeling het meest ideaal.
Misschien zal +1,3 nog beter resultaat geven.Let op: 
* de resultaten gelden voor mijn camera. Dit hoeft niet zo te zijn voor andere camera's.
* Als je dit voor je eigen camera wil testen moet je licht meten op midden grijs.
* De foto die ik hier gebruikte had zwart, grijs en wit tinten. Als je een histogram wil analyseren moet je ook kijken naar de helderheid van het onderwerp wat je fotografeert.

1.2 meter honden, zwaan en kraai