donderdag 27 december 2012

Spelen met kanalen

Een afbeelding is opgebouwd in kanalen. Bij een RGB bestand zijn dat rood, groen en blauw.

Wat nu als ik die kleuren toevoeg met fill layers en daarbij de kanalen zelf als masker gebruik. Een beetje de techniek van een technicolor film waarbij je 3 zwart wit films opneemt ieder met een filter
(R, G en B) om ze vervolgens over elkaar af te spelen met hetzelfde filter als waarmee ze opgenomen zijn.

origineel


Allereerst heb ik alle kanalen gedupliceerd. In de copylaag heb ik het contrast verhoogd, bij allemaal en bovendien heb ik de groene en blauwe kopieën geblurd (gausiaansblur 5 px).
Filter > blur > gaussian blur 
(dit hoeft niet, maar lijkt mij wel leuk)Nu kan ik naar select > load selection en selecteer ik de blue copy >
Layer > new fill layer > solid color > 255 blauw (0000ff)

Blending: soft light
Opacity: 100%
Fill: 100%Dan  > load selection en selecteer ik de red copy >
Layer > new fill layer > solid color > 255 rood (ff0000)
Blending: color
Opacity: 50%
Fill: 100%


Dan > load selection en selecteer ik de green copy >
Layer > new fill layer > solid color > 255 groen (00ff00)

Blending: color
Opacity: 70%
Fill: 60%Met de blending opties, opacity en fill kun je experimenteren.


Kleurbewerking

Een collega fotograaf vroeg me een bepaald effect te bereiken. Een beetje een ouderwetse kleur foto's waarbij de saturatie is minder is maar er nog steeds huidtonen aanwezig zijn die niet uitgebeten zijn.
Een beetje blauw groenige kleurzweem. Het resultaat komt in de buurt van dia omkeer ontwikkeling.
In het Engels is dat cross process. Hiervoor zijn in Lightroom een aantal presets aanwezig. Daarmee beginnen en dan kijken wat er veranderd is en naar eigen smaak aanpassen is dus een aardige tip om mee te beginnen.

Ik ga wat pogingen wagen in Lightroom:

origineel


resultaat


Er zijn een paar plaatsen waar ik de kleur in kleurgroepen kan veranderen
de curven, split toning en HSL

In het basic venster kan ik de saturatie of vibrance verminderen; ik kies voor vibrance omdat ik de huidtint wil behouden.

Met split toning kan ik een kleurzweem meegeven aan de hoge lichten en de schaduwpartijen. De hoge lichten geef ik een gelige tint en de schaduwpartijen een blauwige.

Als ik een masker teken op alleen de huidtinten dan kan ik deze nog plaatselijk wat meer huidtoon terug geven en verscherpen. De de omgeving kan ik dan met "clarity"juist minder scherpte geven.

Rode gedeelte is het maskerzonder plaatselijke veranderingen
met plaatselijke veranderingen
Meest rechter is origineel.
Bij alle veranderingen is het belangrijk de huidtinten in de gaten te houden. Zij "breken"het snelste en mogen niet te gesatureerd worden als het doel drukwerk is.

vrijdag 7 december 2012

DPS (digital publishing)

Ik ben de laatste weken veel tijd zoet met het maken van DPS (digital publishing),
Dit zijn interactieve publicatie voor bijvoorbeeld de tablet.

Het goede nieuws; het is helemaal niet zo ingewikkeld als je denkt dat het zal zijn. Er vanuit gaand dat  je al ooit iets gedaan hebt met InDesign. Daarnaast is het gewoon ook super leuk om te doen.

Ik heb een DPS voor de Ipad op "prive" gepubliceerd (wordt nog aan gewerkt, zo werkt de inhoudsopgave nog niet): De informatie zoals hieronder te vinden is staat ook in de DPS maar dan met voorbeelden.

copy and paste the URL below into your browser. Users can also view the shared folio by signing in to the Adobe Content Viewer on a mobile device or signing in to the Folio Builder panel in InDesign.
https://digitalpublishing.acrobat.com/?i=Q7ruZqtdVfPX5A4y6I3cfQ


Allereerst een aantal wetenswaardigheden en tips:

Het bestandsformaat wat gemaakt wordt heet een .folio

Het resultaat kun je bekijken met behulp van de Adobe Content Viewer. Deze draait op de PC (volgens mij wordt hij automatisch met InDesign mee geïnstalleerd, kan me niet herinneren dit zelf gedaan te hebben) en op allerlei tablets en smart phones. Daarvoor is de app gratis te verkrijgen via de app store.


Als je anderen je folio wilt laten zien kun je hem wel delen “share”. De ontvanger moet in dat geval een gratis aan te maken Adobe ID hebben net als degene die hem wil publiseren. Ook een DPS die niet gepubliceerd is maar wel online staat kan worden gedeeld. (met bijvoorbeeld de klant). Publiceren kan tegen betaling en mensen met de "creative cloud" mogen er een paar gratis publiceren, volgens mij.

De DPS kun je sharen en aanpassen via de "folio producer" op: https://digitalpublishing.acrobat.com.
Hier kun je heen via het paneel in InDesign.

Een folio zo maken dat je hem van oriëntatie kunt laten veranderen als je de tablet een kwart slag draait kan ook. In de 2 vensters kun je dezelfde of andere content toevoegen. Overigens moet een totaal folio liggend zijn, of staand of liggend en staand. Het is dus niet mogelijk om het ene artikel liggend en weer iets anders alleen staand te hebben.


InDesign,
Je kunt vanuit één InDesign document werken, maar interessanter wordt het als je meerdere documenten samenvoegt. Ieder document is in dat geval een "artikel" en van boven naar onder te bekijken. Om naar een ander artikel te gaan ga je naar links of rechts.


Je kan een document alleen verticaal of horizontaal georiënteerd maken, maar gaver is het om hetzelfde document te krijgen als je de tablet een kwart slag draait. Natuurlijk moet je daarvoor de layout wijzigen, maar dat kun je InDesign ook deels automatisch laten doen.

Maak eerst 1 richting (bijv. Horizontaal) daarna pas alternate layout (verticaal). Dit doe je door in het paginapaneel met de rechter muisknop te kiezen voor "alternate layout".

Er is een "workspace Digital publishing" (window > workspace) die alle panelen die je nodig kunt hebben naar voren brengt.

Je moet vanaf het begin af aan proberen gestructureerd te werken. Als er foto's, links. afbeeldingen in het indesign bestand staan maak dan een package zodat je alle foto’s en fonts bij elkaar hebt staan. 

Plaats Foto’s niet te groot: 1048 x 768 (m.u.v van panorama’s)  en ga zoveel mogelijk uit van kleine bestandsformaten zoals JPEG, PNG en GIF.

Video bestanden niet te groot en opslaan als H264

Voor voorkant foto staand en liggend aanleveren formaat: maximaal 1048 x 768 (in de juiste richting)

Platte tekst moet minimaal 14 px groot zijn.

De folio maak je met behulp van de folio builder. Interactiviteit voeg je daarvoor toe in 
Het folio overlay paneel:

In het Folio overlay paneel ga je interactiviteit toevoegen voor de tablet/smart phone. Dat is meestal niet veel werk maar wel essentieel. Zo wordt het hier mogelijk om “swipe”en “tap” functionaliteit toe te voegen, automatisch afspelen, en overgangen. Als je op een functie gaat staan staat uitgelegd wat je moet doen om de functie te kunnen gebruiken.

Voorbereidingen voordat je interactiviteit toevoegt:
    Voor een aantal functies moet je foto's verzamelen en op de juiste manier opslaan voor andere moet je buttons maken of filmjes plaatsen.
    Hier een aantal voorbereidingen voordat je naar de folio overlay kunt om interactiviteit toe te voegen:

Buttons: (via paneel buttons en forms)
Maken van een action naar page / state / hyperlink. Je kunt een button maken van een vorm maar ook van een afbeelding.

Slideshow: Werkt met object states: (via paneel object states)
Plak foto’s en ga naar object state nieuw. (Maak eventueel buttons die verwijzen naar  verschillende states.) Object states werken alleen op de pagina waarop je ze maakt.

Pan en zoom: Foto groter als kader waar hij in staat maken (dus blauwe kader kleiner als bruine kader)
Is hij alleen in de breedte groter dan kun je niet zoomen. Is hij hoger en breder dan het kader dan kun je ook inzoomen met je vingers.

Panorama
Stop 6 vierkante even grote foto’s samen in een mapje (er mag niets anders in staan).
Maak een InDesign documentje waar hij in moet. 

Image sequence (stop motion):
Maak een mapje met daarin de foto’s genummerd in volgorde (er mag niets anders in het mapje staan)
Zorg dat de foto's niet al te groot zijn.

Audio en Video:
Plaats media en zet instellingen aan in paneel media:

Scollable frame:
Zorg dat je de tekst hebt/foto die in het frame moet komen.
Bovendien kun je het frame maken.


De folio builder
Deze doet het niet als hij niet up to date is (Updaten kan via help> updates)
Als de foliobuilder werkt dan krijg je ook een extra paneel; de folio overlay.

In de folio builder heb je eigenlijk 3 vensters waardoorheen je je kunt bewegen door de pijlen te volgen. In het eerste venster maak je de folio. Door onderin op het linker nieuw knopje te klikken.


In het tweede venster voeg je een artikel toe aan je folio. Door onderin het paneel op het 2de "nieuw"kopje te drukken (naast de prullenbak).
     
    Dit kan het InDesign document zijn waaraan je aan het werk bent. (zo doe ik het). Dit document kun je ook updaten, in het geval van wijzigingen. Een folio kan dus bestaan uit meerdere InDesign documenten.


In het derde vensters zie je waaruit het artikel bestaat. Je kunt geen artikelen door elkaar gebruiken met verschillende oriëntaties. Dus alles moet of liggend, of staand of beide zijn.
demo sessie Bridge

Afgelopen week een demosessie verzorgd over Bridge.
Opgenomen en te bekijken op: http://www.livestream.com/glrviewpoint?utm_source=lsplayer&utm_medium=embed&utm_campaign=footerlinks


Watch live streaming video from glrviewpoint at livestream.com