vrijdag 13 juni 2014

HDR in Photoshop CC (of via LR5)


De komst van het filter > Camera RAW heeft ervoor gezorgd dat er tijdens het maken van een HDR ook een wijziging te zien is.

Ik ga ervan uit dat iedereen weet wat een HDR is. Het enige wat ik er hier over ga zeggen namelijk is dat je minimaal 3 RAW foto's nodig hebt die tijdens het maken goed belicht, over -en onder belicht zijn. Wil je meer weten over HDR dan kan dat via de link: http://www.ccv.adobe.com/v1/player/TIeSjtyzqMe/embed


Als je de foto's hebt dan selecteer je deze en ga je


  • in Photoshop naar: file > automate > merge to HDR PRO
  • In Lightroom naar Photo > edit in > merge to HDR Pro in Photoshop 

Je krijgt nu een venster waarbij je de foto's ie je wilt gaan gebruiken aanwijst. Auto align source images  staat automatisch aan voor het geval dat de foto's niet helemaal hetzelfde kader hebben.



Nadat je op OK geklikt hebt gaat photoshop aan het rekenen. De foto's worden in diverse lagen gezet, gelijnd, en samen gevoegd tot 1 bestand waarin de informatie van de losse bestanden is samengevoegd. Dat kun je tussendoor zien als je het lagen paneel open hebt staan.

Nadat Photoshop uitgerekend is krijg je een groot venster te zien met de foto. Rechts boven kun je kiezen voor de Mode. Als je daar kiest voor 32 bit dan blijft de alle informatie in de opgetelde bestanden aanwezig. Door het schuifje, onder het histogram, van links naar rechts te verplaatsen zie je dat.

Doordat je voor 32 bit gekozen hebt zie je rechts onderin opeens 'tone in ACR' verschijnen. 

                                       
ACR is de afkorting van Adobe Camera RAW. Als je daarvoor kiest (je moet wel want een andere keus is er niet) opent het Camera Raw (smart) filter. Met uitzondering van het wijzigen van formaat, kleurruimte en DPI kun je daar precies hetzelfde in als altijd.

Voordeel hiervan is dat je een bestand hebt met veel informatie waar je dus alles inzit en dat kun je er uit gaan halen, ook plaatselijk. Je kunt de kleurtemperatuur prikken en clarity gebruiken. 
De preview knop is vervangen door een before en after venster (onderin het icoon met de Y)


Als je uiteindelijk voor ok kiest zie je dat je het Camera Raw Filter gebruikt hebt in het lagen paneel.


Wil je deze foto in Lightroom bewerken dan kun je het smart filter weggooien (hoeft niet).
Je moet de foto opslaan als TIFF bestand (PSD bestand kan niet)

Lightroom ondersteund Tiff 32 bit bestanden en je kunt ze daar dus gewoon openen en bewerken. Wel moet je de HDR importeren in Lightroom, dat wordt niet automatisch gedaan.